Don’t hear the banshee

Legenden van de jammerende banshee worden al eeuwen lang doorgegeven en maken deel uit van de fascinerende mythologie die is ingebed in de Ierse cultuur. De banshee is de beroemde vrouwelijke geest van Ierland die jammert buiten de huizen van de stervenden. Deze spookachtige legende zou in een huishouden waarschuwen voor de dood.

De naam banshee komt van de de Ierse woorden “bean sí” wat feeënvrouwen betekent. Al eeuwenlang vertellen verhalen ons dat ze gekleed is als een beangstigende heks met lang haar in een mantel met een capuchon.
In Ierland is er een lange geschiedenis van zingen bij het graf. Historici hebben verhalen over de banshee getraceerd tot in de middeleeuwen, waar een vrouw in alcohol zou worden betaald om met het zingen van liederen te rouwen aan het graf van iemand. Deze vrouw stond bekend als een Keener en zong dus rouwliederen, genaamd ‘caoineadh’. Omdat men zei dat ze zondaars waren, waren ze gedoemd om in het hiernamaals banshees te worden.

Volgens de verhalen kan de banshee alleen huilen en de dood waarschuwen in bepaalde families, voornamelijk: de O’Neills, de O’Briens, de O’Connors, de O’Gradys en de Kavanagh. Haar huilen lijkt alleen ’s nachts gehoord te worden en het gekrijs lijkt op het geschreeuw van een (vrouwelijke) vos.

Het is natuurlijk allemaal maar een legende, maar toch …